Skorohavaj hned vedle kanceláří

Asi okurková sezona. Slečna v jednoduché uniformě otáčí ořezávátkem na hadovky a plní misku téměř nekonečným proužkem okurky. Kousek vedle ní chladne rýže a ještě o pár metrů směrem ke stánku s únětickým pivem odpočívají plátky lososa a jalapeňos. Praží slunce a já si spolu s kolegy vybírám ingredience na havajské poké.

Před pár týdny se nám hned vedle kanceláří objevil pop-up Manifesto. Gastrotrh sestavený z černých kontejnerů, místo podobné těm, které znám z cest po Evropě, plac, který mi v Praze zatím chyběl. Z repráků vyhrává R&B, u pípy si můžeš vybrat z několika druhů piv, nalejí ti Prosecco a k osvěžení si hodně lidí objednává ice tea. Sedí se tu na jednoduchých židlích (žluté jsou nižší, modré a růžové jsou barové) a na bytelných dřevěných lavicích. Nebo na to můžeš jít jako my a vylézt po schodech na prosluněnou terasu.

Dopolední porada skončila, v prezentaci pro klienta jsme vyladili poslední mušky, tři, čtyři rychlé zprávy přes WhatsApp a už stojíme ve frontě na poké. Na dovolenou vyrážím až za pár dnů, proto jsem se rozhodl pro havajský mód aspoň při výběru z místní nabídky streetfoodu. Přesvědčil jsem i ostatní, jen dva kolegové se přesunuli do řady u kontejneru s hranolky od Fæncy Fries. Od minulého týdne vím, že ty taky stojí za to. Ale těch možností je tady spousta. K obědu jsme už vyzkoušeli CK Knödelrei, Wine Food, měli jsme burger od Craftu, i argentinskou klobásu od Gran Fierro. Skoro vždycky pak končíme se zmrzlinou od Angelata a espressem od Doubleshotu.

Poké je tradiční havajské jídlo. Vypadá jako salát poskládaný z rýže, ryb a spousty zeleniny. Základ může být buď rýžový, quinoa nebo okurkový. Pak je na výběr ryba, nebo tofu, potom si nakombinuješ ovoce a zeleninu, zvolíš si omáčku a nakonec topping. Dneska ale žádné vymýšlení – sahám po místní signiture verzi s názvem Salmon L. Jackson, ke které si ještě nechám přiložit avokádo. A hned po prvním soustu je mi jasné, že to byla dobrá volba.

Nejlepší na Manifestu je ale ta atmosféra. Kolem oběda snad není chvilka, abys tady nenarazil hned na několik lidí z EY. Máme to sem fakt kousek a jen málokdo se nenechá zlákat na trochu prázdninového feelingu v místech, kde donedávna nebylo vůbec nic.

Stánky mají otevřeno každý den, obvykle od jedenácti dopoledne do deseti večer (ranní kafe tady ale naštěstí seženeš už od osmi). Dá se sem zajít třeba i na drink po práci a snad každý druhý den se tady pořádá nějaký koncert nebo promítání filmu. Všechno najdeš v ulici na Florenci. Když půjdeš od Florentina směrem k metru na Florenci, nemůžeš to minout. Jestli kolegyně z HR před časem psaly o tom, jak skvělou mají naše kanceláře adresu a co všechno se dá v okolí Florentina zařídit, teď nám hned za rohem přibyl úplný gastroráj.

Tak se tam v létě třeba uvidíme. Jo a nezapomeň na jednu důležitou věc. V celém Manifestu se dá platit pouze kartou. Hotovost tady uplatníš jedině na tuzera. U stánku s pivem jsem si dokonce všiml malé cedulky „Please tip us, we want some beer too.“ Pěkné léto a na zdraví.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?