Zátopkovi za zády, v dresu EY - O2 Pražská štafeta

Když Emil Zátopek vyhrál na olympiádě v Helsinkách běh na 5 kilometrů, strávil na oválu 14 minut 6 sekund a 6 setin. Ti nejrychlejší běžci z EY to při O2 Pražské štafetě zvládli jen o 5 minut pomaleji. Do letošního závodu jsme v EY postavili 37 týmů. V součtu jsme uběhli 740 kiláků, vypotili litry vody a užili si skvělý večer i s afterpárty – kde jsme chybějící tekutiny zodpovědně doplnili.

Stojím na startu běžeckého závodu – štafety na 4 × 5 kilometrů. Na velké obrazovce sleduji odpočet. Startovní výstřel zazní za 30 sekund. Nervózní nejsem. Ale přeci jen mi z atmosféry všude kolem buší srdce trochu rychleji než obvykle.

Vedle mě se pohupují kolegové z EY. Vidím aspoň 10 známých tváří a další na nás mávají od kovových zábran. Spousta lidí čeká ve velkém stanu, až na ně přijde řada. Prohlížím si průčelí Průmyslového paláce s velkou fotku Emila Zátopka z olympiády v roce 1952. Jeho slavné motto mám vytisknuté na triku – Když nemůžeš, přidEY.

Dnes to bude sranda. Nemám natrénováno, tajně doufám, že zvládnu svých 5 kilometrů aspoň za půlhodinku. Chci si běh hlavně užít a nezničit se, abych mohl finišmany štafet vítat s drinkem v ruce. Výstřel. Celý had běžců okamžitě vyráží do parku. Na můj vkus dost rychle.

Při sportu vypnu hlavu a poznám kolegy

Consulting v EY je pestrá, ale taky náročná práce. Jeden projekt navazuje na druhý. Schůzky u klientů se střídají s hlubokou prací v kanceláři a poradami s kolegy. Když se blíží deadline, je potřeba opravdu máknout. I proto jsem si našel způsob, jak nejlíp zrelaxovat a vyčistit hlavu – sportuju.

A nejsem rozhodně sám. V EY najdeš nadšené sporťáky, kteří tráví 5 hodin týdně ve fitku a o víkendech lezou po skalách v Českém ráji. Nebo lidi, jako jsem já, co se hýbou spíš proto, že se chtějí udržet v kondici. Je to celkem zábava a dělá to velká část kamarádů z firmy.

„Pracovat s aktivními lidmi je hodně motivující. Jak v kanceláři, tak ve volném čase. Když člověk vidí, jak umí kolegové zabrat, dělá to taky.” Magda Bočanová, Advisory

Při týmových bězích je klíčová spolupráce – stejně jako na projektech

Často sportujeme společně. Domluvíme si večerní fotbálek, zajdeme na badminton a ráno si všímám, jak kolegové přichází do kanceláře se srolovanou podložkou na jógu. Hned po nástupu do EY jsem zjistil, že tady nebude problém najít parťáky pro každou adrenalinovou špatnost.

Je mi čím dál větší vedro. Minuli jsme planetárium, podběhli pod tratí a blížíme se k řece. Klubko běžců se už dávno roztáhlo do dálky a já se držím zhruba v polovině. Mám žízeň, že bych vypil půlku Vltavy. Ale baví mě to, soutěživost mám prostě v sobě. Hlavně nepřepálit tempo.

Za EY nás letos běží 148. Rychlým dělením to dělá 37 týmů. Startovné nám zaplatila firma – a my máme skvělý teambuilding. Kromě toho mám kdesi v šatně peněženku s Multisport kartičkou, se kterou můžu chodit zdarma na sportoviště po celé Praze. Dneska po závodě do fitka určitě nepůjdu, ale měsíčně mi karta ušetří dost peněz.

„Firma toho pro nás pořádá opravdu hodně. Nedávno jsme měli letní párty, kde byly dračí lodě a ping-pong. Přijde mi sympatické, že jsou společné akce takové aktivnější.” Jan Vaculík, Advisory

A pak je tu celofiremní soutěž Ybara Cup. Půlroční týmové zápolení o putovní pohár. Trackujeme, kolik kilometrů jsme uběhli, ujeli na kole a na inlinech nebo uplavali. Pravidelně nás soutěží skoro 200, což je šestina českého EY.

Když se z běhu stane teambuilding

U Šlechtovky hraje kapela, ale já očima vyhlížím značku s nápisem 4. kilometr. Po druhé straně asfaltky už v protisměru běží čerství borci z nejrychlejších štafet. Cesta je mírně do kopce, přidávám do kroku, abych předběhl lidi, co si špatně rozvrhli síly a teď tuhnou těsně před koncem.

Cílová rovinka. Usmívám se a za burcování kolegů přecházím do sprintu.

Ještě pár metrů. A je to. Pod půlhodinku jsem se vešel s přehledem. Předávám štafetu kolegovi a pomalu se sunu do zázemí, kde stojí náš velký stan. Najednou mám v ruce drink – prý mám rychle doplnit tekutiny. Proč ne, manažerům se vyplatí naslouchat, i když jsou v trenkách a mají svých 5 kilometrů teprve před sebou.

„Mám tuhle akci hrozně rád. Zaběhám si, máme od EY zajištěné skvělé zázemí ve stanu, seznámím se s kolegy, se kterými se tolik neznám. A po doběhu si dáme společně pivko. Prostě paráda.” Ondřej Valášek, IT consulting

Po osmé hodině je hotovo. Ti nejrychlejší z nás zvládli svých 5 kilometrů pod 20 minut – jen o pár minut pomaleji než kdysi zlatý Zátopek. A naše holky se rozhodně nenechaly zahanbit:

  1. Martin Kožár – 19:09
  2. Jan Pilmaier – 19:21
  3. David Nášel – 19:23
  4. Eliška Matuštíková – 21:44
  5. Tereza Drábková – 22:20
  6. Michaela Drbohlav Plicková – 24:41

Nejlepší EY štafeta skončila na celkovém 11. místě. Tadeáš Kopecký, Jan Vrabčák, Jan Pilmaier a Karel Krejčí z Transakcí z týmu CDA uběhli 20 kilometrů v čase 1:20:28 – vzhledem k teplotám atakujícím čtyřicítky skvělý výkon.

Nejrychlejší z 37 EY týmů byli kluci z Transakcí

Příští rok budeme ještě lepší a Zátopkovi svým časem pořádně zatopíme. Jako správní konzultanti ale víme, že nejdřív je potřeba pečlivě posbírat všechny podklady, vyslechnout si názor ostatních, zmapovat rizika i příležitosti, vymyslet postup. Teprve potom se pustíme do tréninku.

Můžeš u toho být spolu s námi. Vyber si, ve kterém týmu to bude.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?