Ivo Novotný: „Díky mindfulness se můžeš lépe rozhodnout, co budeš dělat .”

Víš, co ti pomůže k úspěchu? Všímavost. Tu u nás školí Mindfulness Champion Ivo Novotný. V rozhovoru navíc prozradil osobní tipy na jednoduchá cvičení, která se ti budou hodit nejen při zkouškovém.

Ivo, v EY působíš jako Mindfulness Champion. Zároveň jsi Senior Manager v People Advisory (součást daňové divize) Řekni mi, jak spolu tyhle dvě role souvisí?

Práce konzultanta je opravdu náročná, a to časově i mentálně. Zahrnuje cestování, deadliny, schůzky, práci v týmu. To všechno jsou stresující faktory, se kterými se musíš vyrovnat. Mindfulness s tím pomáhá. Přispívá také k rozvoji lidí, proto s ní v EY už pár let aktivně pracujeme – na individuální úrovni, na úrovni týmů i celé firmy.

Pojď mi teď přesně vysvětlit, co to je „mindfulness”?

Česky je to „všímavost”. Znamená to uvědomit si, co se děje tady a teď a to bez posuzování. Dostaneš se z toho stavu, kdy řešíš včerejší události, nebo to, co musíš udělat zítra, kdy se obáváš, jestli stihneš schůzku, jestli bude pršet, jestli jsi zaplatila všechny účty. Když se soustředíš na tady a teď, neřešíš v hlavě budoucnost ani minulost, takže nemáš ani strach a obavy.

Dá se mindfulness využít k tomu, aby v sobě studenti objevili to nejlepší pro svoji budoucí kariéru?

Mindfulness je jedna z metod, jak pracovat sám se sebou a s reakcí na své okolí. Člověk se díky ní naučí lépe soustředit a rozhodovat – a může mu to pomoci třeba v tom, co by chtěl v budoucnu dělat.

O všímavost je v EY zájem

Jaká byla cesta mindfulness do firem?

O mindfulness začalo být ve firmách slyšet v roce 2004. Velkou propagaci mu udělali v Googlu roku 2007, když začali svůj program Search Inside Yourself. V EY dnes máme po celém světě Mindfulness síť, kde je zhruba 3 000 členů. Z nich je 75 takzvaných Mindfulness Championů. To jsou lidi, kteří mindfulness podporují a rozvíjejí, a já jsem jedním z nich.

Jak podpora mindfulness v EY vypadá?

Máme interní Mindfulness program, který školí 6 interních trenérů a prošlo jím už přes 2000 účastníků. Je to online program, který kombinuje různé techniky meditace, jógy a body scanu. Nestačí je přitom jen pochopit mentálně, ale hlavně si je vyzkoušet sám na sobě a pokračovat v praxi. Je to jako cvičení v posilovně, cvičit jednou za čas nestačí, je třeba cvičit pravidelně.

A k čemu se dá tímhle cvičením dopracovat?

Mindfulness je o objevování sebe sama. Postupně si vyzkoušíš meditaci, zaměříš se na dýchání a na to, co se děje ve tvé hlavě. Naučíš se vnímat tělo a pocity v daný okamžik.

To zní zajímavě. Jak tenhle kurz probíhá?

Celé to trvá 8 týdnů, každá lekce má hodinu. Může se do něj hlásit každý zaměstnanec EY, probíhá online po Skypu ve skupině 15 – 20 lidí, kde se trénují základní dovednosti a vyměňují zkušenosti a tipy. Procvičovat by se mělo také doma. Účastníky vedeme k samostatnosti, aby mohli pokračovat i po skončení kurzu.

Mindfulness učím i studenty

Na prosinec připravuješ přímo v EY workshop pro studenty. Co na něm můžou čekat?

Budeme zkoušet to, co se využívá standardně, tedy meditaci a body-scan. Vyzkoušíme velmi jednoduchá cvičení z jógy. Všímavě budeme také jíst, a to kvalitní čokoládu. Speciální příprava není potřeba, všímavý můžu být i v obleku.

Co bys rád, aby si účastníci z workshopu odnesli?

Byl bych rád, aby byli všímavější. Aby věci, o kterých si budeme povídat, začali sami zkoušet. Protože přednášek na toto téma může být spousta, ale s těmi informacemi se musí pracovat a reálně zkoušet, aby měly efekt.

Změna přemýšlení má pozitivní vliv na celý život

Ty osobně už nějakou dobu podle mindfulness žiješ. Můžeš mi říct, jak všímavost změnila tvůj život?

Mám dvě děti, dceři je 11, klukovi 7. Jako každé jiné děti občas zlobí, a proto jsou pro mě některé situace hodně stresující. Moje první reakce by byla okřiknout je. Ale díky mindfulness se zastavím, stihnu se nadechnout a podívat se na situaci z odstupu. Můžu pak vidět, že oni vlastně nezlobí, jen se třeba nudí, a tak se k nim budu chovat trochu jinak. Nejsem v tom zdaleka stoprocentní, ale snažím se být.

Co multitasking v práci? Pokud to chápu správně, díky mindfulness zvládnu dělat úkoly všímavěji a nebudu se snažit soustředit na deset věcí?

Přesně. Protože mozek multitasking vlastně neumí a vždycky se soustředí jenom na jednu věc. My si sice myslíme, že multitaskujeme, ale náš mozek pouze přepíná mezi jednotlivými věcmi, spotřebovává spoustu energie, a my se pak nedokážeme soustředit. Podle výzkumů se zhoršuje naše schopnost soustředit se. Ještě kolem roku 2000 jsme v průměru udrželi pozornost 12 vteřin. Kvůli mobilům, internetu a sociálním sítím se dnes tato doba snížila na 8 vteřin – a dál klesá. Vtipný příklad je zlatá rybička v akváriu, která udrží pozornost 9 vteřin, takže je na tom lépe než my.

Říká se, že moderního člověka nepozornost dost ohrožuje. Souhlasíš?

Multitasking je dneska běžnou součástí života a nedá se od něj úplně odříznout. A právě proto se hodí všímavost a schopnost být aspoň na chvíli sám sebou.. Pokud se to naučíš, můžeš změnit svůj přístup k životu a bude to tvoje velká konkurenční výhoda.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?