Zatoč s prokrastinací: tipy z přednášky Petra Ludwiga

Asi to děláš taky. Učení na zkoušku odkládáš na poslední možný den. Hubnutí posouváš až na začátek příštího týdne. Každý týden. A úkol pro šéfa vypracováváš až pár hodin před deadlinem. Je přitom jedno, že o něm víš už dva měsíce, ono se ti dřív prostě nechtělo.

Chorobnému odkládání povinností se říká prokrastinace a aspoň jednou za čas jí trpí každý z nás. Kvůli prokrastinaci ti ale hrozí, že nenaplníš svůj potenciál. I když to celé zní jako seriózní průšvih, existují metody, jak prokrastinaci zmírnit nebo úplně smazat.

Do EY jsme si na pomoc pozvali dneska už legendárního bojovníka proti prokrastinaci Petra Ludwiga. Poprosili jsme ho, aby se chopil první přednášky cyklu Prosecco & Learn, který pořádáme pro naše stážisty. A Petrovy tipy jsme rovnou bez prokrastinace sepsali i pro tebe.

Nejdřív se zaměř na svoje štěstí

Petra Ludwiga možná znáš jako autora knížky Konec prokrastinace, kterou vydal v roce 2013. Petr jde na prokrastinaci analyticky a řešení úkolů dělí na dvě části: na vizi a akci.

Vize je naše představa o plnění a naplnění úkolu. Těsně se pojí s motivací, která má podle Petra dvě podoby:

  • vnější motivace jsou faktory, které na tebe působí externě, jako třeba finanční odměna nebo snaha potěšit babičku,
  • vnitřní motivace jsou tvoje upřímné touhy, třeba snaha být nejlepší nebo přirozená potřeba učit se.

Když motivaci naplníš, cítíš štěstí. „Důležité je, mít rád, co dělám,“ připomněl Petr. A to je klíčové právě pro úspěšnou druhou část plnění úkolu, akci. Akce a vize se musí dobře spojit. Proto vyhledávej právě takové činnosti, které tvoji motivaci poplácají po zádech.

Japonci mají pro štěstí pramenící z naší činnosti speciální termín, říkají mu ikigai. Jde o hledání smyslu života, o důvod, proč ráno vstávat. Při ikigai se setkává to, že:

  • tě práce baví,
  • jde ti dobře,
  • pomáháš při tom ostatním
  • a máš z ní dostatek peněz.

Takhle Petr načrtl ikigai. Zkus si odpovědět na pár otázek v jeho dotazníku. Zjistíš, jestli jsi na správné cestě k ikigai.

Buď hrdinou krok za krokem

Máš jistotu, že děláš něco, co tě obohacuje? Pak trpělivě pracuj na tom, aby byly výsledky co nejlepší. Jak připomíná Petr, nemusíš všechno splnit hned, raději běž malými krůčky dál a dál.

Zkus si třeba vytvořit buzer-lístek. V něm si nastavíš plán, který budeš plnit. Na každý den si zapiš malý cíl a před spaním ohodnoť, jestli je splněno. Ale neboj, drobné prohřešky si můžeš odpustit. Nejde o to být hned Superman.

Petrův vzor pro buzer-lístek najdeš tady a jako výsledek nám ukázal něco takového:

Buzer-lístek vychází z dalšího japonského slova, kaizen. To znamená neustále se zlepšovat a možná to znáš z béčkových kung-fu filmů. Když se hrdina snaží den za dnem klikovat na dvou kůlech nad žhavými uhlíky a nejdřív mu to sice hrozně nejde, ale potom se zlepší k dokonalosti.

Sice je to otrava, ale při každé práci musíš překročit komfortní zónu. Petr tomu říká hrdinství. Boj proti prokrastinaci totiž nesmíš odkládat, je potřeba ho heroicky vykopnout. Podobně jako právě v tom kung-fu filmu. Petr celé tajemství znázorňuje touhle rovnicí:

Know-how z praxe ještě při studiu

Petra si na dvouhodinovou přednášku přišlo poslechnout kolem 50 lidí, hodně stážistů totiž využilo možnosti, že si s sebou můžou vzít kamaráda. Přednášky expertů při Proseccu uvítá každý student. Stážisti v EY totiž nevaří žádné kafe. Chceme, aby se podíleli na reálných projektech, čerpali zkušenosti a odnesli si od nás něco, co je do budoucího zaměstnání pozitivně ovlivní.

Když jsme se na závěr přednášky ptali Petra na jeho hodnoty, zmiňoval jako tu nejdůležitější Kritické myšlení. I my věříme, že je v dnešním světě plným dezinformací, mýtů a polopravd potřeba se tomuto tématu věnovat. A tak si ho naši stážisti můžou přijít poslechnout na Prosecco & Learn #2. Školit bude Míra Polách, náš bývalý kolega z Advisory a zároveň bývalý kolega Petra Ludwiga z GrowJOB.

Zatoč s prokrastinací a taky dělej věci, které dávají smysl. Přidej se k nám na stáž nebo u nás začni rovnou pracovat. Právě nabíráme na pozice, které najdeš tady.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?