Když jde o inovace, v Kalifornii je člověk přímo u zdroje

Pomáhal rozjet akcelerační program EY zaměřený na inovace, seznámil se s řadou nadějných startupů i investorů ze Silicon Valley a nahlédl do zákulisí špičkových technologických inkubátorů. Kolega Kuba Tesař vypráví o svém pracovním pobytu na západním pobřeží USA.

Po čtyřech letech EY jsem hledal nové výzvy. Mimo IT poradenství jsem se rozhodl zaměřit i na inovační projekty a byl tak u toho, když jsme v Praze zakládali zcela nový tým. Tým, který už nyní řídí řadu inovačních projektů napříč střední Evropou. Proto, abych se v tom víc zorientoval, rozhodl jsem se vyrazit do světa, kde jsou s propojováním technologií, nových byznys modelů a služeb přeci jenom o kus dál.

EY je založeno na sdílení zkušeností – od kolegů v týmu až po země a celé regiony. Pro mladé lidi, kteří jsou pořád na začátku své kariéry, máme program, díky němuž si člověk může na pár měsíců vyzkoušet práci v zahraniční. Dalo by se to přirovnat k Erasmu, jen s tím rozdílem, že za sebou musíš mít opravdu vynikající pracovní výsledky, aby tě do ciziny vyslali. A na místě to taky není jen o chození na pivo a cestování.

Domluvil jsem si stáž v San Franciscu. Sám jsem si interně našel tým, který má za EY celosvětově na starosti inovace. Na zkušenostech z Prahy jsem postavil byznys case, párkrát jsme si zaskypovali, a zadařilo se. Hlavní náplní práce bylo rozjet akcelerační program pro interní startupy. Takovou výzvu pro kolegy z EY, kam přihlásí svoje nápady. Vybraným týmům jsme pak poskytli prostředky, zajistili experty a pomohli nastavit cíle a plán, jak z jejich nápadu vytvořit atraktivní službu pro klienty.

Kalifornie je pro startupy a inovace perfektní místo. V Silicon Valley sídlí spousta technologických firem a já měl díky tomu možnost poznat ty nejlepší startupové akcelerátory jako YCombinator nebo Plug and Play. Na různých eventech jsem se navíc seznámil s řadou zakladatelů a investorů, které teď považuju za své kamarády. Když už jsem si to vymyslel, dělal jsem vše naplno a užil si to. I proto teď mám hromadu zážitků a kontaktů do budoucna.

Zahraniční stáž v EY je úžasná příležitost. Člověku to nespadne do klína, ale když si za tím jde, posune ho těch pár měsíců o pořádný kus dál. I díky práci v Americe jsem teď přesvědčený, že dokážu ledacos.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?