Srdeční tep, rychlost jízdy i kadence šlapání přímo ve vysílání či mobilní appce. Zatraktivnili jsme zážitek z Giro d'Italia

Přenos sledovali lidé ve 198 zemích a jen v italské televizi vidělo rozhodující chvíle letošního ročníku Gira přes 3,5 milionu diváků. Cyklistika světové extratřídy. A díky aplikaci, kterou jsme vytvořili společně se společností Velon, mohli fanoušci v reálném čase pozorovat, jak vítězi Richardu Carapazovi z Ekvádoru bilo srdce, jak intenzivně šlapal do pedálů nebo jakou rychlostí zdolal Alpy.

Colle San Carlo se tyčí do výšky 1 951 metrů nad mořem. A právě na tomhle kopci Ekvádorec Richard Carapaz pravděpodobně rozhodl o svém vítězství při druhém nejsledovanějším cyklistickém závodě světa. Během desetikilometrového stoupání s šíleným sklonem až 15 % si vytvořil takový náskok, že ho Vincenzo Nibali, Simon Yates, Primož Roglič a další hvězdy už nedokázali dohnat.

Všichni cyklističtí nadšenci se k silnici na dohled od Mont Blancu nevešli, a přesto mohli být tak trochu u toho – obraz i zvuk přenášela televize a real-time data o fyzickém stavu cyklistů dodávala aplikace od Velonu, se kterou jsme pomohli.

Data a endorfiny? Jde to dohromady

Jednotlivec toho v pelotonu příliš nezmůže. Cyklistika je týmový sport a mezi profesionálními stájemi panuje tvrdá konkurence. Přesto se 11 z nich rozhodlo spolupracovat při propagaci sportu – patří mezi ně například tým BORA – hansgrohe, za který jezdí Slovák Peter Sagan, nebo Deceuninck – Quick-Step s Čechem Zdeňkem Štybarem.

Společně založili organizaci Velon, která si dala za cíl přiblížit napětí, endorfiny a dramatické chvíle k fanouškům cyklistiky. Díky Velonu si tak můžeš při velkých závodech jako Giro, Tour de France nebo Vuelta užívat záběry snímané GoPro kamerami umístěnými přímo na kolech nebo nahlédnout do etapové rutiny v zákulisí profi stáje.

Velon při závodech také měří fyzičku cyklistů. Díky nenápadné krabičce, která je připevněná pod sedlem sleduje například:

  • rychlost cyklisty,
  • kadenci šlapání,
  • vydanou energii,
  • srdeční rytmus.

Data sbírá chytrá technologie ANT+, kterou znáš třeba ze sporttesterů. Přes mobilní síť jsou informace každou vteřinu odesílány do aplikace Velon Live.

Poradili jsme se strategií, analytikou i backendem systému

Při velkém závodě jako Giro můžeš v aplikaci sledovat pohyb pelotonu po mapě, máš přehled o umístění i fyzickém stavu jakéhokoli cyklisty a můžeš sdílet dojmy s ostatními fanoušky cyklistiky.

Spolupráci s Velonem jsme začali celkovou strategií služby, podívali jsme se i na systém zpracování dat a vylepšili ho, aby byl rychlejší a spolehlivější. Přišli jsme s nápady, jak data vizualizovat, a zabývali jsme se taky způsobem, jak zajímavé informace sdílet s pořadateli závodů a novináři.

Koukni na krátké YouTube video, jak data usnadňují práci televizním komentátorům.

Chytře zpracovaná data změní způsob, jak si užíváme špičkový sport

Během Gira a dalších závodů prošla aplikace zatěžkávacím testem. Nadále se pracuje na vylepšeních, jak data sbírat, zpracovávat i vizualizovat a upřímně řečeno – nástroj tohoto typu má potenciál od základů změnit způsob, jak jsme zvyklí sledovat profesionální sport.

Cyklisté se na zimu stěhují na jižní polokouli, ale už první víkend v dubnu vypukne slavný závod Kolem Flander. Velon Live bude u toho a s ním i expertiza konzultantů EY.

Do té doby si můžeš nastudovat pár čísel a porovnat se s profíky:

  • při sprintu špičkový cyklista jako Peter Sagan nebo André Greipel vydá energii přes 1 500 W, což by dokázalo pohánět i mikrovlnku,
  • rychlost těch nejlepších přesahuje na cílové pásce 75 km/h,
  • při vítězné etapě přes Colle San Carlo v délce 131 km dosáhl Richard Carapaz průměrné rychlosti 32,42 km/h.

Při práci v EY budeš mít možnost podílet se na opravdu zajímavých projektech. Přečti si třeba rozhovor o vývoji sofistikované kalkulačky pro banky.

Sandra Jirásková

Recruitment manager

Máš zájem o newsletter plný inspirace?